• Slider 717
  • Slider 720
  • Slider 719
  • Slider 707
  • Slider 711
  • Slider 706
  • Slider 712
  • Slider 648
  • Slider 718

Konkurs kulinarny "Kresowe Jadło"

Protokół
z obrad kapituły konkursowej oceniającej potrawy w konkursie kulinarnym
„Kresowe jadło”, przeprowadzonym w dniu 04.08.2019 r.
w Baszni Dolnej podczas „Festiwalu Dziedzictwa Kresów”,
tematem którego było danie jedzone łyżką

 

Kapituła konkursowa w składzie:

1. dr Mariola Tymochowicz – etnolog, kulturoznawca, Lublin,
2. Mieczysław Czytajło – Akademia Dziedzictwa Kresów, Kraków,
3. Krzysztof Zieliński – Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, redaktor „Smaków Podkarpacia”, administrator Szlaku Kulinarnego „Podkarpackie Smaki”, Rzeszów,

stwierdza, co następuje:

w konkursie kulinarnym udział wzięło łącznie 34 podmiotów z województw podkarpackiego i lubelskiego.

Tegoroczna edycja charakteryzowała się wyrównanym poziomem przy zróżnicowaniu smaków i potraw w większości pochodzących z kuchni chłopskiej. Z czego część z nich nadal jest wykonywana na co dzień i od święta. Inne z prezentowanych pojawiają się obecnie sporadycznie, ale przez to zyskują walor kuchni rekonstrukcyjnej opartej na tradycyjnych i naturalnych produktach.

Po degustacji potraw konkursowych, przeprowadzeniu oceny i podsumowaniu  punktów, kierując się postanowieniami regulaminu przyznano następujące miejsca i wyróżnienia pieniężne ufundowane przez Gminny Ośrodek Kultury w Lubaczowie:

I miejsce wraz z nagrodą pieniężną:
KGW w Luchowie Dolnym
potrawa: lemieszka – lubelska kulasza

II miejsce wraz z nagrodą pieniężną:
KGW Płazów
potrawa: staropolska zupa grzybowa z pierożkami

III miejsce wraz z nagrodą pieniężną:
Stowarzyszenie „Kobiety razem w Sobiecinie”
potrawa: polewka piwna z twarogiem

 

Osiem wyróżnień:

Stowarzyszenie Kobiet Gminy Łukowa
potrawa: zupa mąż i żona

KGW Szczutków
potrawa: kołoczynka

KGW w Pasiekach
potrawa: zupa owocowa zalewajka

KGW w Baszni Górnej
potrawa: barszcz ukraiński

KGW Sołectwo Różaniec I w Różańcu
potrawa: barszcz ukraiński

KGW Dąbrowa
potrawa: kapusta z grochem, pszonem i grzybami

KGW w Krowicy Hołodowskiej.
potrawa: kwas chłopski

KGW Drohobyczka
potrawa: barszcz ogórkowy z bobem

 

Spostrzeżenia Kapituły konkursowej:
Zwróciliśmy także uwagę że wyraźnie przemyślane zostały prezentacje potraw i stoisk, jednakże trafiały  się jeszcze sztućce plastikowe. W związku z powyższym uczulamy aby w przyszłym roku tego typu jednorazowych opakowań unikać przy prezentacji konkursowej.

Sięgając do tradycyjnych przepisów w minimalny sposób je modyfikować poprzez wprowadzenie współczesnych przypraw. Zachęcamy do poszukiwania i powracania do tych tradycyjnych rodzimych przypraw jak zioła.

Podziękowania składamy organizatorom: Wójtowi Gminy Lubaczów, Marszałkowi Województwa Podkarpackiego oraz współorganizatorowi Centrum Kulturalnemu w Przemyślu za przygotowanie konkursu, licząc na jego kontynuację.

 

Pełna relacja z Festiwalu Dziedzictwa Kresów

Zobacz fotorelację z konkursu

  • Biesiada TeatralnaOgólnopolski Festiwal Kapel Folkloru MiejskiegoKarpackie Biennale Grafiki Dzieci i MłodzieżyJazz bez

  • Budynek przystosowany dla osób niepełnosprawnych

Copyright © 2021 Centrum Kulturalne w Przemyślu | Wszelkie prawa zastrzeżone