• Slider 458
  • Slider 456
  • Slider 446
  • Slider 460
  • Slider 455
  • Slider 453
  • Slider 451
  • Slider 440
  • Slider 457
  • Slider 452
  • Slider 454
  • Slider 459

Zaproszenie na seminarium pt. Kulinarne tradycje kresowe

Organizatorzy konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło” zapraszają do udziału w seminarium pt. „Kulinarne tradycje kresowe”, które odbędzie się 12 lipca o godz. 15.00, w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej.

Celem seminarium jest przybliżenie i promocja dziedzictwa kulturowego dawnych Kresów Rzeczypospolitej, a w szczególności tradycyjnych kulinariów kresowych i produktów lokalnych. Ponadto podczas spotkania będzie możliwość zapoznania się  z wymogami oraz kryteriami oceny w  Konkursie „Kresowe Jadło”.

Potwierdzenia udziału w seminarium należy zgłaszać telefonicznie pod nr 16 632 1461 lub mailowo na adres gok@lubaczow.com.pl do 9 lipca.

Seminarium „Kulinarne tradycje kresowe” - prelegenci:

Henryk Dumin – antropolog kultury, Muzeum Karkonoskie w Jeleniej Górze
Kulinaria jako dziedzictwo kulturowe, ze szczególnym uwzględnieniem Kresów

dr Mariola Tymochowicz - etnolog, kulturoznawca, Instytut Kulturoznawstwa UMCS w Lublinie
Specyfika tradycyjnego pożywienia chłopskiego
- cechy pożywienia chłopskiego
- typologie potraw
- główne składniki
- różnorodne zastosowanie pożywienia w życiu codziennym i świątecznym mieszkańców wsi

Bronisława Bajor – propagatorka kultury ludowej, w tym m. in. tradycji kulinarnych
Miary używane w dawanej kuchni naszych przodków

Jan Gancarz – Gminny Ośrodek Kultury w Lubaczowie”
Aspekty organizacyjne związane z udziałem w Konkursie kulinarnym „Kresowe jadło w Baszni Dolnej

Prowadzenie seminarium: Agata Hemon – Centrum Kulturalne w Przemyślu

Serdecznie zapraszamy do udziału w seminarium.

Copyright © 2019 Centrum Kulturalne w Przemyślu | Wszelkie prawa zastrzeżone